LTE Band 20 – Hvad er det?

I forbindelse med lanceringen af OnePlus One, er det kommet frem, at telefonen ikke får LTE-bånd 20. Et frekvensbånd, der i høj grad bliver benyttet i Danmark og i resten af Europa. Hvad det har af betydning for telefonens LTE-dækning, kan du blive klogere på her.

I Danmark benytter vi tre frekvensbånd på vores LTE-master: 800, 1800 og 2600 MHz. De forskellige frekvenser er delt op i mellem de forskellige udbydere. OnePlus One har ike LTE-bånd 20, hvilket i Danmark, er 800 MHz-båndet. Dvs. at telefonen ikke kan “fange” de LTE-master, der benytter sig af 800 MHz-båndet.

Problematisk for TDC-kunder

Det er primært TDC, der benytter sig af LTE-bånd 20 – altså 800 MHz. Har man derimod Telia/Telenor eller 3, er det primært 1800 MHz-båndet der benyttes (LTE-bånd 3), og så har man ikke noget at bekymre sig om, da dette bånd er understøttet af OnePlus One. Update: Telia/Telenor opstiller også master, der sender på 800 MHz-båndet, i udkantsområder og på landet.

TDC bruger også 2600 MHz-båndet i høj grad, men primært i by-områder. Det er på landet og i udkantsområder, man udruller master på 800 MHz-båndet, og dette kan altså give problemer for de, der har en OnePlus One. Dog ikke større problemer, end at man derimod kan benytte sig af 3G eller 2G-netværket. Sidstnævnte er nok mindre sjovt.

3-kunder har i øvrigt intet at frygte, da 3 kun benytter sig af frekvensbåndene 1800 og 2600 MHz.

Fordelene ved de lave frekvenser

Det er en skam, at OnePlus One ikke kan benytte sig af 800 MHz frekvensbåndet, da dette har nogle fordele, sammenlignet med 2600 MHz-frekvensbåndet. En af de væsentligste fordele er rækkevidden.

Hvor en telemast, der sender på 2.600 MHz, har en teoretisk rækkevidde på 2.5 til 3.0 km, har en mast der sender på 800 MHz, en teoretisk rækkevidde på op mod 20 kilometer. Afstandene er teoretiske, da de kun kan opnås under forudsætning af, at der ingen forhindringer er mellem mast og telefon.

En anden fordel ved 800 frekvensbåndet, er gennemtrængningsevnen. Altså vil man opleve at have et bedre signal i sin bil, i bygninger, m.fl. hvis man er koblet op til en telemast på 800 MHz.

Selv om alt dette lyder godt, er der også et lille mén. Telemasterne, der sender på 800 MHz-frekvensbåndet, er ikke lige så “hurtige” som de master, der sender på 1.800 og 2.600 MHz-båndet. Dertil kommer de mulige kapacitetsproblemer, da masterne skal håndtere flere mobilkunder, grundet den større rækkevidde.

Fælles europæisk standard

Hvis man ellers bor i byen og ikke jævnligt færdes på landet, bliver det sandsynligvis ikke nogen større gene, at OnePlus One ikke understøtter 800 MHz-båndet i Danmark.

Uheldigvis, for kommende ejere af en OnePlus One, forsøger man at skabe én fællesfrekvens for hele Europa, og dette er netop 800 MHz-båndet. Altså vil man sandsynligvis opleve en generelt dårligere LTE-dækning med sin OnePlus One, hvis man færdes i Europa, end hvis man havde en telefon, der understøttede LTE-bånd 20.

Hvordan det helt præcist kommer til at påvirke dig, kan du blive klogere på, ved at kigge forbi Mastedatabasen. Her kan du se, hvilke master der er i nærheden af dit hjem, hvilke frekvenser de benytter sig af, m.v.

5 meninger om “LTE Band 20 – Hvad er det?”

  1. Telenor/Telia-netværket udbygges med 800 MHz i landområder, så det manglende bånd 20 er kun irrelevant for 3-kunder (der ikke skal udnytte deres fri dataroaming i Sverige).

    1. Hej Niels, det manglende bånd 20 er vel også relevant for TDC kunder, der bor i landområder? Ellers må du meget gerne rette mig.

  2. Hej
    Jeg prøvede at skrive, at bånd 20 kun var irrelevant for 3 kunder i DK. Det er meget relevant for TDC-kunder nu og bliver det mere og mere for kunder på TT-netværket, i takt med at de udruller 800 MHz. Nordøst for Roskilde er der fx kun 4G på 800 MHz.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *