Guide: Sådan får du spil på TI Nspire CX CAS

Mario på din lommeregner. Var det noget? Eller hvad med Zelda, eller en af de andre klassikere? Har du en TI Nspire CX CAS, kan du spille stort set alle spil til Gameboy Color og Advance på din Nspire-lommeregner fra Texas Instruments.

Der skal installeres et stykke software på Nspire-lommeregneren, som gør det muligt at emulere spil til Gameboy Advance og Gameboy Color. Softwaren hedder Ndless og gør det endvidere muligt at installere en lang række forskellige applikationer, spil og andre værktøjer.

Du skal være nogenlunde bekendt med lommeregneren og TI-Inspire CAS Student Softwaren. Sidstnævnte kan hentes og en 30-dages prøvelicens kan efterfølgende tages i brug. Student softwaren skal bruges til at opdatere og efterfølgende “neddatere” OS versionen på lommeregneren. Derudover skal det også bruges til at flytte de nødvendige filer over på lommeregneren.

Før du går i gang

På bagsiden af din TI Nspire CX CAS lommeregner står der et nummer, der kan bruges til at identificere, hvilken hardwarerevision din lommeregner er fra. Dette tal ser nogenlunde sådan ud: P-0000X. Hvis dit revisionsnummer starter med ‘S’ eller derover, vil din lommeregner ikke fungere korrekt med OS versioner, der er lavere end 3.9.1, som er desværre påkrævet for at kunne installere Ndless. Mit revisionsnummer starter med P, hvilket er fint.

De vigtige trin

Installer OS version 3.9 – Dette trin kan springes over, hvis du allerede har den pågældende version på din lommeregner. Klik her for at hente OS 3.9.

Hent disse filer, som skal pakkes ud og flyttes over på lommeregneren. Bemærk at det er filen “downgradefix390cx.tns” der skal flyttes over på lommeregneren. Filen gør det muligt at nedgradere til en tidligere version af styresystemet på lommeregneren, hvilket er nødvendigt for at installere Ndless. Man skal ikke være ked af at nedgradere fra 3.9 til 3.6, siger de kloge, så tænk ikke videre over dette – din lommeregner vil stadig fungere akkurat som før.

Nu åbner du downgrade-filen på din lommeregner, hvilket gerne skulle resultere i nedenstående skærmbillede.

Nspire downgrade fix

Sæt lommeregneren til computeren via USB-stikket, for at fuldføre processen. Herefter skulle din lommeregner gerne skrive noget i stil med “downgrade protection: disabled”, hvilket betyder at den er klar til at blive nedgraderet.

Texas Instruments downgrade fix

Nu skal du nedgradere til OS ver. 3.6.0.550, som hentes her og sendes til lommeregneren via CAS softwaren fra Texas Instruments.

Såfremt alt er gået efter planen, kan du nu hente Ndless (.zip-fil) og pakke filerne ud på din computer. I mappen “calcbin” finder du de 3 filer, der skal flyttes over på lommeregneren. Bemærk at du skal oprette en mappe på lommeregneren, til de 3 filer og at den skal kaldes for “ndless” (med små bogstaver). Når dette er gjort, åbner du “ndless_installer.tns” på lommeregneren og trykker “MENU” for at installere. Herefter vil Ndless være installeret og din Nspire-lommeregner vil være klar til at udnytte sit fulde potentiale.

Ndless installationsskærm

TI Nspire som Gameboy

Der findes to emulatorer, der gør det muligt at spille Gameboy, Gameboy Color og Gameboy Advance spil på Texas Instruments Nspire CX CAS. Den ene, gbc4nspire, kan emulere (efterligne) GB og GBC – altså afvikle spil til Gameboy og Gameboy Color. Den anden, gpSP-Nspire, kan emulere Gameboy Advance – altså køre spil til Gameboy Advance.

Mario på TI Nspire
Det er også muligt at spille Mario på en TI Nspire CX CAS

Selve installationen af de to emulatorer er meget simpel. Filerne skal flyttes over på lommeregneren og spil skal efterfølgende placeres i samme mappe. Emulatorene åbnes ved at starte applikationen på lommeregneren og derfra vælge det Gameboy-spil man ønsker at åbne. De understøtter en lang række funktioner – det er bl.a. muligt at gemme spil, m.m.

Spil til Gameboy – og nu din lommeregner, kaldes for ROM (read only memory). Man kan visse massevis af ROMs til både Gameboy, Gameboy Color og Gameboy Advance på lyssky torrent-sider, som jeg af moralske årsager ikke vil linke til her. Jeg er dog sikker på at Google vil hjælpe dig godt på vej, hvis du blot søger på “gameboy rom torrent” eller lign.

Bemærk at ROM-filerne skal have fil-endelsen .tns for at kunne flyttes over på lommeregneren. Altså eks. “Mario.gba” (gba er den typiske fil-endelse for Gameboy Advance spil) omdøbes til Mario.gba.tns. Det er også nødvendigt at have en bios-fil, som kan hentes her. Husk igen at smide endelsen “.tns” på filen, således den kommer til at hedde “gba_bios.bin.tns”. Filen skal placeres i de samme mapper som emulatorerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *