Anmeldelse af Dell XPS 13 Kaby Lake

Det var på tide at udskifte min gamle Lenovo med noget nyere, lettere og hurtigere. Valget faldt på den anmelderroste Dell XPS 13 Kaby Lake. Jeg vil her komme ind på, hvorfor jeg valgte en XPS 13 og hvad jeg synes om den efter at have haft den i et døgns tid.

Hvorfor en Dell 13 XPSDell XPS 13 Kaby Lake

Jeg var klar over at jeg skulle have en ny computer og var i den forbindelse begyndt at læse en smule om, hvilke “ultrabooks” der hev flest stjerner hjem, og hér tegnede der sig et klart billede. Efter få dages læsning, faldt valget på en Dell XPS 13.

Få dage før jeg sandsynligvis ville have afgivet en ordre, læste jeg at Dell var på vej med en revideret XPS 13, der bl.a. ville få intels nyeste chipsæt, Kaby Lake. Dette gjorde, at jeg ventede og i stedet bestilte den nyere model, da blev tilgængelig på Dell’s hjemmeside.

Ingen problemer med “coil whine”

Det skulle vise sig at være ret heldigt, da den gamle model, Dell XPS 13 9350, har en del problemer med “coil whine“. En svag hylelyd, der for mange er så irriterende, at de sender computeren retur til Dell. Flere har endvidere haft besøg af serviceteknikere adskillige gange, som skifter computerens motherboard – men uden held.

Min Dell XPS 13 9360 har heldigvis ikke problemer med coil whie, om end jeg godt kan høre det, hvis jeg lægger øret på tastaturet. Jeg kan absolut intet høre, hvis jeg sidder i alm. afstand til computeren. Samme lyd kan også høres, hvis man lægger øret til en smartphone, der er under belastning.

God byggekvalitet og materialer

Med fare for at gentage, hvad af andre anmeldere allerede er skrevet, er der med Dell XPS 13 tale om et produkt, hvor både materialer og byggekvalitet oser af kvalitet.

Dell XPS 13 9360 Keyboard

Hvilken konfiguration skal man vælge?

Modellen jeg har valgt, er med QHD-skærm (touch), I7 processor, 16 GB RAM og 512 GB SSD. Dette betyder at den har en væsentlig lavere batteritid end modellen med FHD-skærm (u. touch). Her skal man gøre op med sig selv, hvad man vægter højest. Bemærk at QHD-modellen kommer med glasskærm (Gorilla Glass fra Corning, som også kendes fra Samsungs produkter, m.v.) og er glossy, hvor FHD-skærmen er mat og uden glas.

Hvor mange ram skal jeg have? 8 GB RAM er sikkert fint, men da der ikke er mulighed for at opgradere rammene på et senere tidspunkt, valgte jeg at fremtidssikre maskinen på denne front.

Højtalere og tastatur

Højtalerne på Dell XPS 13 spiller overraskende højt, og de gør det godt! Tastaturet er ligeledes godt – tasterne har en tilfredsstillende vandring og er ikke for bløde. De er endvidere oplyst, så det ikke er noget problem at skrive i mørke omgivelser.

QHD skærm med touchDell XPS 13 QHD Skærm

Skærmen er meget overvældende, hvilket både skyldes den høje opløsning, lysstyrken og kontrasten. Derudover er det også værd at nævne, at skærmens farver ikke forvrænger eller udviskes selv om skærmen betragtes fra siderne. Igen må jeg konstatere at det her er en helt anden verden end jeg er vant til fra min gamle Lenovo. Også min kærestes Macbook må se sig slået her.

Touch-funktionen fungerer også godt, selv om det virker en smule påtaget at tage det i brug, for hvornår er det praktisk? Jeg har endnu ikke brugt det, hvor det var andet end en gimmick. Men det kan være at det kommer. Der står flere steder på nettet, at man kan spare strøm ved at slå touch-delen fra inde i BIOS. Det kan være at jeg prøver dette på et senere tidspunkt.

Skærmhængslerne stramme  – meget stramme! Dette skyldes sandsynligvis, at skærmen ikke skal vippe for meget når der gøres brug af touch-funktionen.

Lynhurtig computer

Den lille XPS’er er lynhurtigt klar. Der går kun få sekunder fra man har trykket på tænd-knappen, til man bliver præsenteret for login-skærmen i Windows 10. Ligeledes er det på Mac-niveau, når computeren går i slumretilstand og efterfølgende vækkes.

Også i Windows 10 er alt hurtigt og flydende, selv om der åbnes mange faner i Google Chrome.

At spille på en Dell XPS 13

Det kan såmænd godt lade sig gøre at spille på en Dell XPS 13. Under hjelmen sidder der nemlig et Intel HD Graphics 620, som præsterer yderst imponerende, taget i betragtning at der er tale om en on-board GPU. Jeg vil ikke her gå i dybden med, hvorledes det yder, men i stedet konstatere, at det sagtens kan lade sig gøre at spille på maskinen.

Sammenlignet med min gamle Lenovo G510, der har et Intel HD Graphics 4400, er der virkelig tale om en opgradering på spilfronten.

KritikpunkterDell XPS 13 9360 Kaby Lake

Selv om Dell XPS 13 er et imponerende stykke elektronik, så er der alligevel nogle få ting der halter bagefter.
Mousepad’en for eksempel – hvorfor er det umuligt at få en PC til at reagere lige så præcist som en Mac? Det savner jeg virkelig efter en uge med min kærestes Macbook Air.

Derudover lider min Dell XPS 13 af en konstruktionsfejl. Når skærmen er åben, gaber computeren i nederste højre hjørne, således at gummi-støtten ikke rører underfladen. Dette medfører at jeg kan mærke at computeren bliver trykket ned, hver gang jeg begynder at skrive eller bruger mousepad’en. Det giver også en irriterende lyd. Når skærmen er lukket, er der intet at bemærke. Det skyldes sandsynligvis, at der et sted i konstruktionen er noget, der vrider computeren skæv, når skærmen åbnes.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *